10 SFATURI CUM INTRETII UN EXCAVATOR

Cum întreținem un excavator?

Pentru a prelungi durata de viată a unui excavator e necesar sa respectam anumite reguli de exploatare si întreținere, uneori lucruri destul de simple si, la prima vedere, nesemnificative. Conform statisticii, 60% din defecțiunile sistemului hidraulic sunt provocate de deservirea necalitativa. Si aici nici nu vorbim despre cazurile folosirii uleiului hidraulic nepotrivit sau contrafăcut, dar despre ignorarea normelor simple de întreținere a utilajului. Așadar:

  1. Înainte de a începe lucrul, verificați nivelul lichidelor tehnice, starea oglinzilor laterale și operabilitatea camerelor de vizualizare, prezența erorilor curente in sistemul de monitorizare. Daca exista o eroare luați o abordare responsabila pentru eliminarea acesteia.

In timpul sezonului rece este necesara golirea filtrului separator. Din cauza temperaturilor nocturne scăzute se formează condens in sistemul de alimentare cu combustibil. Pătrunderea condensului in injectoare duce la coroziune și la defectarea prematura a sistemului de alimentare al excavatorului.

  1. Când va mutați intr-o zona noua unde urmează sa aveți lucrări de durata, verificați tensionarea senilelor cel puțin o data pe săptămâna . Exista o tensionare recomandata a șenilelor pentru diferite condiții de lucru și diferite tipuri de sol. Tensionarea excesiva contribuie la uzura crescuta a șenilelor și a rolelor.
  2. Verificați permanent temperatura uleiului hidraulic. In caz de supraîncălzire, lăsați sa se răcească si investigați cauza. Daca lichidul hidraulic este supraîncălzit productivitatea excavatorului va scădea si el va reacționa cu întârziere la acțiunile operatorului.

Adesea, creșterea temperaturii este rezultatul utilizării unor accesorii necorespunzătoare caracteristicilor utilajului. Daca utilizarea unor astfel de accesorii este o alegere conștientă, urmăriți cu atenție temperatura uleiului in sistemul hidraulic. Nu uitați, supraîncălzirea uleiului din sistemul hidraulic duce la uzura crescuta a pieselor.

  1. Nu lăsați sa se declanșeze supapa de limitare a presiunii hidraulice. Ea este setata la presiunea maxima și se declanșează datorita supraîncărcării. Nu forțați utilajul la maxim, faceți pauze.

Mișcările bruște ale comenzii joystick-ului care provoacă sarcini de șoc, utilizarea constanta a cursei complete a cilindrilor hidraulici, mișcări frecvente pe șantier – toate acestea suprasolicita sistemul hidraulic al excavatorului și măresc intensitatea pompelor hidraulice, crescând astfel presiunea. Acționați brațul excavatorului și echipamentul de lucru lin, fără mișcări bruște. Acest lucru va prelungi durata de viața a utilajului și va va economisi bugetul.

  1. Când supapele se uzează, furtunurile de înalta presiune se rup – aceasta indica o sarcina mare pe sistemul hidraulic al excavatorului. Aceasta situație se poate datora încărcărilor mari de șoc si utilizării incorecte a echipamentelor de lucru. Când aceste lucruri se întâmpla destul de des, merita sa va gândiți la exploatarea corecta a excavatorului.
  2. Apropo de furtunurile hidraulice. Acestea ar trebui înlocuite in mod regulat, fără a aștepta ca ele sa se spargă sau sa se fisureze. Mai ales in timpul utilizării intensive. Și acordați atenție datei de fabricație a furtunurilor. Perioada lor de valabilitate nu depășește 5 ani și având in vedere condițiile de depozitare și funcționare, nu se recomanda instalarea furtunurilor mai vechi de trei ani in latitudinile nordice (adică zonele noastre). Frecvența înlocuirii este determinata de producătorul utilajului. Mulți recomanda înlocuirea furtunurilor de înaltă presiune la fiecare 4.000 de ore cel puțin.
  3. Multe excavatoare moderne au monitorizarea contaminării filtrului de aer. Nu e necesar sa verificați nivelul de contaminare și sa curățați filtrul pana când senzorul nu este declanșat. Manipulările inutile cu filtrul pot duce la pătrunderea particulelor abrazive in motor si la o uzura crescuta a acestuia. Este mai bine sa monitorizați starea componentelor excavatorului prin sistemul de monitorizare furnizat de producător.
  4. Când înlocuiți sau completați cu ulei in sistemul hidraulic al excavatorului, asigurați-va ca nu are impurități precum murdărie, apa, sediment din butoi. Receptorul de ulei este echipat cu un filtru, dar acesta protejează numai împotriva particulelor mari. Sistemul hidraulic al excavatorului are un circuit închis, iar filtrarea fina se realizează deja la ieșirea din ciclu. Prin urmare, murdăria din uleiul proaspăt turnat va trece prin pompa hidraulica, intra in distribuitor și supape, înfundându-le si dezactivându-le. Reparațiile vor costa mult mai mult decât o abordare vigilenta și un ulei de buna calitate.
  5. Completați numai cu același lichid care este in sistem, indiferent daca este antigel, ulei motor sau ulei hidraulic. Deci, amestecarea uleiurilor de la diferiți producători poate duce la levigarea aditivilor, ceea ce va afecta negativ proprietățile de lubrifiere. Și acest lucru va duce la uzura crescuta a pieselor motorului.

Același lucru este valabil si pentru amestecarea antigelului de diferite tipuri care pot intra in reacție, cauzând modificarea proprietăților lor originale. Punctul de fierbere se schimba si funcționarea pompei de apa devine dificila.

Fiecare producător face recomandări cu privire la tipurile și caracteristicile lichidelor folosite pe baza parametrilor tehnici ai mașinii pentru a obține cele mai bune performanțe. Daca doriți sa economisiți bani, puteți alege un un produs similar, dar având in vedere ca ponderea consumabilelor este de aproximativ 5% din costul deținerii unui excavator, este mai bine sa nu faceți acest lucru. Atunci când completați un lichid nou, merita sa îl înlocuiți complet.

  1. Același lucru se aplica consumabilelor și pieselor de schimb. Nu merita întotdeauna sa alegeți o opțiune mai ieftina, care poate ceda in cel mai nepotrivit moment. Acest lucru este valabil mai ales pentru elementele hidraulice și pentru cele de șasiu.

In cele din urma, dorim sa va reamintim un lucru simplu – ascultați excavatorul dvs. O defecțiune diagnosticata in timp util va evita timpii de nefuncționare și va reduce costurile de reparații.

Postari recente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Draga utilizator, ai un parc de utilaje sau doar unul singur?
Nu contează, creaza-ti un cont si introdu datele pentru fiecare utilaj si poti solicita oferta pentru fiecare dintr-un singur click!

CERE O OFERTA

Nu vom face publice datele dvs de contact. Campurile marcate cu * sunt obligatorii