CAUZELE DEFECTIUNILOR POMPEI HIDRAULICE
Defecțiunea pompei hidraulice a utilajului de construcții duce la reparații costisitoare. Detectarea defectelor in stadiul inițial reduce considerabil costurile, motiv pentru care, întreținerea zilnica reduce numărul defecțiunilor si prelungește durata de viată a pompei si a sistemului hidraulic in ansamblu.
Ulei Hidraulic Contaminat.
Principala cauza a defecțiunii pompei hidraulice este contaminarea uleiului hidraulic. Este important sa va asigurați ca atât componentele cat si uleiurile sunt curate înainte de utilizare.
Temperatura Ridicata A Echipamentului.
Supraîncălzirea furtunului hidraulic provoacă dilatarea termica, care la rândul sau duce la uzura prematura a elastomerilor din material. Acest proces duce la schimbarea structurii moleculare a materialului si contribuie la o fragilitate crescuta, ceea ce duce in cele din urma la defectarea prematura a furtunului.
Uzura Normala.
Majoritatea producătorilor de furtunuri asigura protecții cu caracteristici de uzura îmbunătățite. Ansamblurile de furtunuri trebuie instalate astfel încât sa se minimizeze contactul cu alte componente ale sistemului. Piesa trebuie fixata in modul care sa evita contactul cu alte componente mecanice in timpul funcționarii. Instalarea necorespunzătoare a furtunului va duce la defectarea prematura a furtunului.
Lideri de piața precum Liebherr, Caterpillar, Doosan, Komatsu, Volvo, JCB, Case, New Holland, Yanmar si alții continua sa dezvolte tehnologii care sporesc eficienta si durata de viață a pompelor hidraulice. Cunoașterea sistemului hidraulic, experiența si alegerea corecta a uleiului sunt lucruri ce determina durata de viață a pompelor hidraulice, de la punerea in funcțiune pana la defecțiune.
Exista Reguli Simple Pentru A Evita Defectiuni Ale Sistemului Hidraulic:
Intr-un sistem hidraulic, toate echipamentele trebuie sa fie compatibile: cilindru, pompa, supapa, rezervor de ulei, furtunuri, cuple, etc.
Alegeți modelul corect de pompa: pompa cu roti dințate, pompa cu piston, etc. Dimensiunea furtunurilor si a cuplelor din sistemul hidraulic trebuie sa fie aceeași cu cuplele de intrare si ieșire prezentate in catalogul pompei.
3 SFATURI PENTRU BUNA FUNCTIONARE A POMPEI HIDRAULICE
Cați ani va rezista un anumit tip de pompa sau model este dificil de prezis, deoarece productivitatea pompei variază in funcție de condițiile de funcționare. Este foarte posibil, însă, sa măriți durata de viată a pompei hidraulice urmând sfaturile de mai jos:
- Exploatați echipamentul in limita valorii admise.
- Este important sa evitați funcționarea pompei la limita sau peste presiunea maxima admisa, la fel si la temperaturi mai mari decât cea admisa. In timpul funcționarii, diferite părți componente ale pompei sunt supuse unor sarcini ciclice, care formează in timp micro-fisuri. In cele din urma, acestea duc la distrugerea pompei hidraulice.
- Folosiți un ulei adecvat.
- Utilizați lichid hidraulic in conformitate cu condițiile de funcționare. La fel de important este monitorizarea vâscozității uleiului in conformitate cu temperatura de funcționare a pompei. Lichidul potrivit va asigura ungerea potrivita, dar atunci când temperatura, umiditatea sau contaminarea se schimba, lichidul își pierde eficacitatea. Acest lucru creează probleme atât in pompa, cat si in alte părți ale sistemului hidraulic.
- Mentenanța utilajului.
- Pentru a prelungi durata de viață a pompei hidraulice este necesar sa faceți la timp schimburile de ulei si filtre. Astfel va asigurați ca apa, bulele de aer si particulele minuscule de murdărie sau metal nu continua sa circule prin pompa si prin urmare nu mai deteriorează componentele sistemului hidraulic.
IMPORTANTA MONITORIZARII
Defectarea utilajului de construcții in proporții de 85-90% se datorează întreținerii necorespunzătoare. Utilajele grele utilizate in construcții sunt susceptibile la umiditate si particule de praf, aceste elemente distrug componentele si echipamentele utilajului.
Particulele care pătrund in pompa sau alte piese vor scurta durata de viață a sistemului hidraulic cu 60-75%. Un studiu realizat de Cummins Engine a constatat ca particulele mai mici de 10 microni măresc ratele de uzura de la trei pana la patru ori fata de cele cauzate de particulele de 20 microni sau mai mari.
Pompa hidraulica este vitala pentru funcționarea utilajelor de construcții. In cazul unei defecțiuni, costurile de întreținere cresc semnificativ. Acesta este motivul pentru care este important sa nu ignorați semnele unei probleme iminente a pompei hidraulice, cum ar fi zgomot, scăderea de presiune, scurgerile prin semeringuri sau temperaturile ridicate.